Voor het eerst in vijf jaar verdwenen reigersoort gesignaleerd in de Polders

Voor het eerst in vijf jaar verdwenen reigersoort gesignaleerd in de Polders

In de Rupelmondse kreek kan je dezer dagen een heel bijzondere vogel ontmoeten. Voor het eerst werd daar een jonge kwak gesignaleerd. Geen eend, maar een kleine, zeldzame reigersoort.

Dat de familie kwak die plek heeft uitgekozen om te broeden, is heel goed nieuws volgens Lieven Nachtergale van Natuur en Bos van de Vlaamse overheid. “De afgelopen 5 jaar zijn we intensief bezig geweest met het herstellen van de polders van Kruibeke. Daar plukken we nu de vruchten van.”

Foto: Natuur en Bos van de Vlaamse overheid
Foto: Natuur en Bos van de Vlaamse overheid

 

De stoutste dromen van een natuurbeheerder 

Met het LIFE-project Scalluvia, een onderdeel van het Sigmaplan dat de Scheldenatuur een boost moet geven, transformeerde men 90 hectare elzenbroekbossen en kreken tot een paradijs voor plant en dier. De oevers werden ondieper gemaakt, afval werd opgeruimd en grachten werden aangelegd. Zo krijgen water- en oeverplanten meer kansen, verbetert de waterkwaliteit en wordt de biodiversiteit aangezwengeld. 

Foto: Pascal Jonckers
Foto: Pascal Jonckers

“En dat allemaal om het gebied optimaal aan te passen aan de noden van enkele verdwenen diersoorten” vertelt Nachtergale. “Met onze herstelwerkzaamheden probeerden we o.a. de otter en de roerdomp aan te trekken. Maar dat de kwak bij ons zou komen broeden, durfden we alleen maar hopen in onze allerstoutste dromen.”

Het enthousiasme was dan ook groot toen er afgelopen zomer verschillende waarnemingen van de kwak gemeld werden. “Als eerste spotte men regelmatig een volwassen exemplaar dat heel herkenbaar was aan een poot met een oude breuk. Even later merkten natuurliefhebbers twee kwakken tegelijk op.” 

Blij met een klein kwakje

Al snel werd gespeculeerd dat het om een koppel zou gaan. Het bewijs daarvan liet niet lang op zich wachten. “De euforie was groot toen we dan eindelijk een jonge kwak (rechts op de foto) op het toneel zagen verschijnen. Honderd procent zekerheid hebben we niet, maar we kunnen wel zeggen dat de kans érg groot is dat het koppel in de Rupelmondse kreek gebroed heeft.” 

Foto: Pascal Jonckers
Foto: Pascal Jonckers

Op dit moment zijn de ouderdieren niet meer te zien in de Kruibeekse polder. Die zijn alweer naar hun overwinteringsplaats in Afrika getrokken. Het jong blijft vermoedelijk nog even rondhangen in zijn geboorteplaats.

Over de kwak

Er bestaat geen twijfel over: de kwak heeft zijn naam niet gestolen. Hij maakt een typisch krakend ‘kwak’-geluid dat menig vogelaar als muziek in de oren klinkt. De gedrongen reiger is een opvallende verschijning met z’n rode ogen en witte sierpluimen in de nek, toch is hij moeilijk te spotten omdat hij vooral bij schemering en in het donker op vis jaagt. 

Meer info over de kwak en zijn leefgebied kan je hier raadplegen.

Line Leeters
Line Leeters Senior Project Manager, Hotel Hungaria

 

 

Over Onze Natuur - Hotel Hungaria

Aan de andere kant van de wereld lijkt het gras altijd groener, mysterieuzer en indrukwekkender. We staren met grote ogen naar buitenlandse beelden van exotische dieren en hun weelderige biotopen maar vergeten ondertussen eens door het raam naar buiten te kijken.

Als je dat zou doen, zou je merken dat wat er zich in je achtertuin afspeelt minstens even fascinerend is. En eens je dat gezien hebt, zal je er nooit meer naast kunnen kijken: Onze Natuur is onwaarschijnlijk wild.

Onze Natuur wil je het wilde België in volle glorie laten ontdekken met ongeziene beelden, onvertelde verhalen, actualiteit, live cams en evenementen waardoor je niet anders kan dan je wandelschoenen aan te trekken en naar buiten te gaan. Door weer en onweer. Om 11 miljoen Belgen te doen inzien dat we grenzeloos trots mogen zijn op wat er zich in ons eigen land afspeelt.

Zo willen we de band tussen de Belgen en hun natuur versterken. Want als je met zoveel fierheid en respect naar Onze Natuur kijkt, zal je ze ook spontaan beter beschermen.