Onze Natuur en KU Leuven maken 11 miljoen Belgen warm voor natuur en wetenschap

We zijn het er allemaal over eens: we moeten onze Belgische fauna en flora zo goed mogelijk beschermen. Daarom wil Onze Natuur 11 miljoen Belgen doen inzien dat we grenzeloos trots mogen zijn op wat er zich in ons eigen land afspeelt. Een ambitieuze doelstelling die het deelt met KU Leuven. Want hoe meer mensen begrijpen wat er zich precies afspeelt in het wilde België, hoe meer fierheid en respect we kweken voor onze natuur. Van een klein petrischaaltje in het labo tot op het grote witte doek in de bioscoop, samen brengen Onze Natuur en KU Leuven natuur en wetenschap op een toegankelijke manier dichterbij.

De natuur prikkelt onze nieuwsgierigheid. Niet in het minst die van wetenschappers. Naar aanleiding van het nieuwe partnerschap met KU Leuven ging Onze Natuur in gesprek met Gerard Govers, vicerector van de Groep Wetenschap en Technologie, ook bevoegd voor duurzaamheidsbeleid aan KU Leuven.

"Wetenschap is gedreven door menselijke nieuwsgierigheid"

Wat betekent duurzaamheid voor KU Leuven?

Volgens vicerector Gerard Govers is het evident dat de KU Leuven streeft naar duurzaamheid, en dat doet de universiteit op verschillende manieren. “Door middel van onderzoek tonen onze wetenschappers aan hoe belangrijk de natuur is. Niet alleen voor fauna en flora, maar bijvoorbeeld ook voor onze eigen gezondheid. De natuur maakt deel uit van ons patrimonium, en daar moeten we zorg voor dragen. Die zorg vereist kennis en onderzoek. We kijken ook naar de toekomst. Wat is de rol van onze natuur in een hoogtechnologisch ontwikkelde samenleving?”

KU Leuven neemt milieubewuste initiatieven

KU Leuven is een toonaangevende universiteit waar de leiders van morgen gevormd worden. “We willen een leidinggevende rol opnemen op vlak van duurzaamheid. Bovendien hebben we als universiteit de ambitie om tegen 2050 klimaatneutraal te worden. Want als we zelf de weg niet wijzen en het goede voorbeeld geven, hoe kunnen we dan verwachten dat anderen dat doen?” gaat Gerard Govers verder. 

Dat uit zich in allerlei duurzame initiatieven. “Als we bijvoorbeeld naar een buitenlands congres gaan compenseren we elke gevlogen kilometer in de vorm van een bijdrage aan projecten die CO2 tegengaan. We zijn ook op lokale schaal actief. We werken binnen onze departementen met ecoteams, dat zijn werknemers en studenten die mee nadenken over een duurzame werking. Bij de bouw of renovatie van universiteitsgebouwen hebben we extra aandacht voor energieverbruik en vergroening, bestaande parkings worden onthard, … Zo ontstaan er kleine binnentuintjes of mini-natuurgebieden die de Stad Leuven leef- en werkbaarder maken, en ga zo maar door.”

Wat betekenen Onze Natuur en KU Leuven voor elkaar?

Het verhaal dat Onze Natuur wil vertellen, past perfect in het plaatje van KU Leuven: “De natuur op zich is enorm complex en prikkelt onze nieuwsgierigheid. Hoe zit de natuur in elkaar? Waarom is het zo belangrijk dat we er goed voor zorgen? Onze Natuur levert een grote inspanning om de antwoorden op die vragen bij de man in de straat te krijgen. Wij als universiteit willen die boodschap ondersteunen met de juiste wetenschappelijke informatie. Daarnaast is het overduidelijk dat de natuur bescherming en zorg verdient, en we kunnen die bescherming maar bieden als we een duurzame samenleving creëren die ecologische systemen niet fundamenteel ontwricht.” 

Samen schrijven ze een verhaal met impact

Onze Natuur koppelt zijn duurzaamheidsfilosofie met die van verschillende partners zoals KU Leuven. Zo schrijven ze samen een verhaal met impact. Want in deze ‘klimaatbewuste’ tijd wordt er zo vaak met de vinger gewezen. Negativiteit, ‘moeten’ en ‘niet meer mogen’ is de teneur. Onze Natuur wil een positief verhaal vertellen: door de natuur dichter bij de Belgen te brengen, wil het hen laten ontdekken wat onze eigen prachtige fauna en flora te bieden hebben. Vanuit verwondering zet Onze Natuur iedereen aan om buiten te komen en de natuur te beleven. Want als je er bewondering voor hebt en ervan geniet, dan ga je er ook vanzelf beter zorg voor dragen. 

Naast het online magazine en de socialmediakanalen (Facebook/Instagram) van Onze Natuur zijn er ook boeken, spelletjes en kalenders. Als kers op de taart is ‘Onze Natuur, De Filmvanaf 21 september 2022 te zien in de bioscoop.

Home
Aan de andere kant van de wereld lijkt het gras altijd groener, mysterieuzer en indrukwekkender. We staren met grote ogen naar buitenlandse beelden van exotische dieren en hun weelderige biotopen maar vergeten ondertussen eens door het raam naar buiten te kijken.
Onze Natuur

Line Leeters
Line Leeters Senior Project Manager, Hotel Hungaria

 

 

Over Onze Natuur - Hotel Hungaria

Aan de andere kant van de wereld lijkt het gras altijd groener, mysterieuzer en indrukwekkender. We staren met grote ogen naar buitenlandse beelden van exotische dieren en hun weelderige biotopen maar vergeten ondertussen eens door het raam naar buiten te kijken.

Als je dat zou doen, zou je merken dat wat er zich in je achtertuin afspeelt minstens even fascinerend is. En eens je dat gezien hebt, zal je er nooit meer naast kunnen kijken: Onze Natuur is onwaarschijnlijk wild.

Onze Natuur wil je het wilde België in volle glorie laten ontdekken met ongeziene beelden, onvertelde verhalen, actualiteit, live cams en evenementen waardoor je niet anders kan dan je wandelschoenen aan te trekken en naar buiten te gaan. Door weer en onweer. Om 11 miljoen Belgen te doen inzien dat we grenzeloos trots mogen zijn op wat er zich in ons eigen land afspeelt.

Zo willen we de band tussen de Belgen en hun natuur versterken. Want als je met zoveel fierheid en respect naar Onze Natuur kijkt, zal je ze ook spontaan beter beschermen.