Onze Natuur brengt het wilde België dichterbij

Onze Natuur brengt het wilde België dichterbij

Onze Natuur, een huismerk van Media- en Marketingbureau Hotel Hungaria, brengt in kaart hoe Belgen de natuur in eigen land beleven, maar vooral kennen. Daaruit blijkt dat we trots zijn maar weinig weten over onze eigen fauna en flora.

In deze tijden waarin verre reizen of binnenlandse excursies uit den boze zijn, is Onze Natuur dichtbij, meer dan ooit relevant. Onze Natuur voerde, met inhoudelijke ondersteuning van Natuur en Bos van de Vlaamse overheid, een onderzoek uit om na te gaan hoe het gesteld is met de perceptie en natuurkennis van de Belgen. Daar kwamen een aantal verrassende conclusies uit voort.

Het wilde België is dichterbij dan je denkt

Wanneer we nagaan wat de Belg als 'natuur' beschouwt, dan vormen bos, bergen en rivier met voorsprong de top drie. Nauwelijks de helft van de ondervraagden beschouwt het stadspark en zijn eigen tuin als een stukje natuur. Toch hebben 3 op 4 Belgen wel een eigen tuin, die in deze lockdown periode een perfect alternatief kan bieden voor de wijdse natuur waar we nu even niet naartoe kunnen. Als we weten dat de totale tuinoppervlakte in Vlaanderen alleen al 8% van alle natuuroppervlakte in beslag neemt, dan loont het de moeite om na te denken over hoe we in eigen tuin de natuur kunnen stimuleren en beschermen. Gelukkig zegt 6 op de 10 daar actief mee bezig te zijn door voornamelijk inheemse planten en voldoende schuilplekken voor dieren te voorzien.

We trekken graag de natuur in om verschillende redenen: 84% van alle ondervraagden vindt in de natuur rust en ontspanning, meer dan de helft komt buiten om van het mooie weer te genieten en één op de drie om te bewegen. Wanneer we tijd doorbrengen in de natuur, voelen we ons gezond. Dat zal in deze coronatijden zeker niet anders zijn. Net daarom wil Onze Natuur aan alle Belgen tonen dat er vlak bij huis ook mooie stukken natuur zijn waar je even tot rust kan komen.

Story image

 

Acht op de tien Belgen zeggen trots te zijn op onze Belgische natuur. En terecht! Ons land heeft heel wat pareltjes, het ene al wat meer verborgen dan het andere. Hoewel we tevreden en trots zijn, is het met onze algemene natuurkennis minder goed gesteld. Op kennisvragen over de Belgische natuur slagen we gemiddeld niet, met een score van 4,6 op 10. Met een bredere kennis zal dat gevoel van trots en tevredenheid alleen maar toenemen. Daar helpt Onze Natuur mee. Op het platform en de social mediakanalen verschijnen dagelijkse handige tips voor meer natuur in je eigen tuin, DIY-ideeën die leuk zijn voor het hele gezin, sneak peeks die doen verwonderen en quizzen om bij te leren.

Aan natuurbescherming doen hoeft niet altijd via groots opgezette initiatieven. Op kleine schaal kan elke Belg in eigen tuin het verschil maken. Via citizen science projecten en handige tips wordt elke natuur een stuk wild België: vogeltellingen, een nestkastje bouwen of je tuin 'zwaluwvriendelijk' maken.

Story image

Deel twee van het onderzoek in 2022

Pronkstuk van het merk Onze Natuur is de zevendelige natuurdocumentairereeks op Canvas in 2022. De doelstelling is om de Belgen alle middelen aan te reiken om de Belgische fauna en flora te ontdekken, beleven en beschermen. In het voorjaar van 2022 herhaalt Onze Natuur daarom dit onderzoek, in de hoop dat er een evolutie zit in de manier hoe we de binnenlandse natuur enerzijds bekijken en anderzijds wat we doen in de natuur. Het kennisniveau zou tegen dan opgekrikt moeten zijn. Onze Natuur zet alle middelen in om de Belgen te informeren en te engageren. De wekelijkse rubriek in Iedereen Beroemd* op één, is een van de vele kanalen waarlangs we natuurnieuws verspreiden.

Onze Natuur is één van de huismerken van media- en marketinghuis Hotel Hungaria, in nauwe samenwerking met het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). Dit ambitieus 360°-merk laat zien dat onze Belgische natuur verbazend wild en verrassend dichtbij is. Via het online contentplatform onzenatuur.be/notrenature.be, de bijhorende social mediakanalen, boeken en een prestigieuze tv-reeks brengen we de wilde natuur tot in de huiskamers. De missie: elke Belg het wilde België laten ontdekken en beleven en grenzeloos trots maken op wat er zich in ons eigen land afspeelt. Zo trots zelfs, dat ze Onze Natuur spontaan beter beschermen.

Ontdek het op Onze Natuur, beleef het dankzij de unieke beelden en bescherm de natuur dicht bij huis.

De gemiddelde Belg scoort 4,6 op 10 op kennisvragen over de Belgische natuur. Wil je zelf weten hoe het met jouw natuurkennis gesteld is? Doe hier de test.

*Onze Natuur is elke donderdag te zien op één in Iedereen Beroemd (VRT), vanaf 19u50.


Line Leeters
Line Leeters Senior Project Manager, Hotel Hungaria
Pim Niesten
Pim Niesten Vlogger en cameraman

 

Over Onze Natuur - Hotel Hungaria

Aan de andere kant van de wereld lijkt het gras altijd groener, mysterieuzer en indrukwekkender. We staren met grote ogen naar buitenlandse beelden van exotische dieren en hun weelderige biotopen maar vergeten ondertussen eens door het raam naar buiten te kijken.

Als je dat zou doen, zou je merken dat wat er zich in je achtertuin afspeelt minstens even fascinerend is. En eens je dat gezien hebt, zal je er nooit meer naast kunnen kijken: Onze Natuur is onwaarschijnlijk wild.

Onze Natuur wil je het wilde België in volle glorie laten ontdekken met ongeziene beelden, onvertelde verhalen, actualiteit, live cams en evenementen waardoor je niet anders kan dan je wandelschoenen aan te trekken en naar buiten te gaan. Door weer en onweer. Om 11 miljoen Belgen te doen inzien dat we grenzeloos trots mogen zijn op wat er zich in ons eigen land afspeelt.

Zo willen we de band tussen de Belgen en hun natuur versterken. Want als je met zoveel fierheid en respect naar Onze Natuur kijkt, zal je ze ook spontaan beter beschermen.