Mooimakers gooit zakasbakjes in de strijd tegen sigarettenpeuken in onze natuur

Mooimakers gooit zakasbakjes in de strijd tegen sigarettenpeuken in onze natuur

Mechelen, 4 maart 2021 – Mooimakers, partner van Onze Natuur, wil met zakasbakjes een einde maken aan de sigarettenpeuken in het straatbeeld. Bij 21 dagbladhandelaren verspreid over heel Vlaanderen worden daarom tot eind april zakasbakjes voor 2,5 euro verkocht bij wijze van proefproject. Stoppen met roken is uiteraard de gezondste en beste manier om peuken in het zwerfvuil te voorkomen maar voor wie toch nog rookt, kan de zakasbak een oplossing bieden. Hoewel het principe nog maar bij ongeveer de helft van de rokers bekend is, wordt er toch al zeer positief gereageerd op het hulpmiddel. 83 procent van de bevraagde rokers zien in het zakasbakje alvast een goede oplossing. Mooimakers hoopt met het proefproject de aanloop te geven naar een brede verdeling. 

Sigarettenpeuken zijn door de jaren heen haast onopvallend deel gaan uitmaken van het straatbeeld. Deze kleine zwerfvuilsoort valt minder op als vervuiler bij de gemiddelde Vlaming, maar is daarom niet minder schadelijk. Toch stoort het overgrote deel (77%) van de bevolking zich er duidelijk aan wanneer ze iemand een peuk op de grond zien werpen. Jammer genoeg is slechts 22% bereid er iemand op aan te spreken wanneer ze dit gedrag zien stellen. In vergelijking, wanneer we iemand hondenpoep zien achterlaten is meer dan de helft van de Vlamingen bereid de eigenaar erop aan te spreken. 

100.000 peuken per dag in Vlaanderen

Mooimakers ging daarom op zoek naar een oplossing voor wie niet kan of wil stoppen met roken want peuken vormen een ernstige bedreiging voor het milieu. Ongeveer de helft van het aantal stuks zwerfvuil bestaat namelijk uit sigarettenpeuken. Jaarlijks belanden er wereldwijd miljarden peuken op de grond. In Vlaanderen alleen al zijn er dat zo’n 100.000 per dag. Daarnaast zijn sigarettenpeuken ook nog eens erg hardnekkig. Het duurt 2 tot 15 jaar vooraleer ze afgebroken zijn en ook dan blijven er nog micro- en nanoplastics over die in het milieu terechtkomen.

Meer dan druppel op hete plaat

Mooimakers wil dat probleem counteren door de zakasbakjes als handige oplossing naar voren te schuiven. Het bakje in zakformaat lost het probleem op van de 41 procent aan rokers die toegeven dat ze hun peuken op de grond gooien als er geen as- of vuilbak in de buurt is. “Een sigarettenpeuk op straat gooien, lijkt maar een druppel op een hete plaat, maar het tegendeel is waar. Vele kleintjes maken één groot is in dit geval meer dan van toepassing en daar willen we een antwoord op bieden door meer zakasbakjes aan te bieden. Het probleem aanpakken bij de wortels kan uiteraard ook als er meer mensen hun ongezonde gewoonte afzweren, maar als Mooimakers zetten wij vol in op het indijken van het zwerfvuil, vandaar de keuze voor zakasbakjes”, klinkt het bij Els Gommeren van Mooimakers.

De zakasbakjes zijn in ons land nog niet volledig ingeburgerd. Ongeveer de helft van de rokers is ermee vertrouwd en uit het onderzoek van Mooimakers bleek dat zo’n 30 procent ze het afgelopen jaar al gebruikte. Toch zijn er hoge verwachtingen gesteld aan de oplossing. Het ultieme doel is dat het zakasbakje een gelijkaardige positie in de maatschappij krijgt als het hondenpoepzakje.  

Over Onze Natuur - Hotel Hungaria

Aan de andere kant van de wereld lijkt het gras altijd groener, mysterieuzer en indrukwekkender. We staren met grote ogen naar buitenlandse beelden van exotische dieren en hun weelderige biotopen maar vergeten ondertussen eens door het raam naar buiten te kijken.

Als je dat zou doen, zou je merken dat wat er zich in je achtertuin afspeelt minstens even fascinerend is. En eens je dat gezien hebt, zal je er nooit meer naast kunnen kijken: Onze Natuur is onwaarschijnlijk wild.

Onze Natuur wil je het wilde België in volle glorie laten ontdekken met ongeziene beelden, onvertelde verhalen, actualiteit, live cams en evenementen waardoor je niet anders kan dan je wandelschoenen aan te trekken en naar buiten te gaan. Door weer en onweer. Om 11 miljoen Belgen te doen inzien dat we grenzeloos trots mogen zijn op wat er zich in ons eigen land afspeelt.

Zo willen we de band tussen de Belgen en hun natuur versterken. Want als je met zoveel fierheid en respect naar Onze Natuur kijkt, zal je ze ook spontaan beter beschermen.