Belgisch zeewater geeft licht door uitzonderlijk natuurfenomeen

Belgisch zeewater geeft licht door uitzonderlijk natuurfenomeen

Onze Natuur brengt unieke videobeelden van bioluminescentie in het Belgisch zeewater. Dit natuurfenomeen is zeer uitzonderlijk waarneembaar maar dit jaar zitten de omstandigheden juist.

Dat geeft vonken

Het water van de Belgische kust kleurt in deze periode 's nachts regelmatig felblauw. Dat is te danken aan de zeevonk die in bloei staat. Zeevonk is een uniek natuurfenomeen waarbij de zee blauw oplicht door een chemische reactie in het water. Het blauwe licht van zeevonk ontstaat door bioluminescentie, dezelfde chemische reactie die glimwormen doet oplichten.

Story image

Zeevonk (Noctiluca scintillans) is een eencellig organisme dat in zout water leeft. Hoewel het een vorm van fytoplankton (microscopisch kleine algen) is, is zeevonk toch uitzonderlijk groot in vergelijking met andere soortgelijke algen: tussen 0,5 en 1 millimeter. De eencellige organismen zijn niet met het blote oog waar te nemen. Enkel wanneer zeevonk in grote hoeveelheden samenkomt, kan je het overdag zien ronddrijven in het water. Als de algen in bloei staan, hebben ze bij daglicht een oranjerode kleur en drijven ze als een slijmerige substantie in het water. Het is pas ‘s avonds en ‘s nachts dat de magie plaatsvindt. Zeevonk dat in grote hoeveelheden aanwezig is, kan het water namelijk doen oplichten en felblauwe vonken geven. De omstandigheden moet exact goed zitten en het is daarom zeer uitzonderlijk om de zee te zien oplichten. 

Als de sterren goed staan...

De kleine algen gedijen het beste in warm, ondiep en rustig zeewater. Bij onrustig en winderig weer gaat zeevonk naar dieper en rustiger water. Dan kun je het langs onze kust dus niet bewonderen. Een aantal dagen met aanhoudende zomerse temperaturen boven 25°C en weinig wind daarentegen zijn je beste kans om zeevonk te spotten. Deze periode is dus de geknipte tijd om zelf op zoek te gaan naar zeevonk. Ondiepe plassen op het strand bij laagwater zijn alvast een goed begin. Wandel er eens door of roer met een stok om beweging in het water te krijgen. Wie weet ben jij dan wel getuige van een fenomenaal lichtspektakel op het strand dat voor een keer niet de ondergaande zon is.

Story image

Meer info over de zeevonk vind je in dit artikel.

Als je de video-beelden graag gebruikt kan dat. Je kan hier de versie met muziek of zonder downloaden. Graag even een seintje waar de beelden zouden verschijnen.


Line Leeters
Line Leeters Senior Project Manager, Hotel Hungaria

 

Over Onze Natuur - Hotel Hungaria

Aan de andere kant van de wereld lijkt het gras altijd groener, mysterieuzer en indrukwekkender. We staren met grote ogen naar buitenlandse beelden van exotische dieren en hun weelderige biotopen maar vergeten ondertussen eens door het raam naar buiten te kijken.

Als je dat zou doen, zou je merken dat wat er zich in je achtertuin afspeelt minstens even fascinerend is. En eens je dat gezien hebt, zal je er nooit meer naast kunnen kijken: Onze Natuur is onwaarschijnlijk wild.

Onze Natuur wil je het wilde België in volle glorie laten ontdekken met ongeziene beelden, onvertelde verhalen, actualiteit, live cams en evenementen waardoor je niet anders kan dan je wandelschoenen aan te trekken en naar buiten te gaan. Door weer en onweer. Om 11 miljoen Belgen te doen inzien dat we grenzeloos trots mogen zijn op wat er zich in ons eigen land afspeelt.

Zo willen we de band tussen de Belgen en hun natuur versterken. Want als je met zoveel fierheid en respect naar Onze Natuur kijkt, zal je ze ook spontaan beter beschermen.