Belgisch zeewater geeft licht door uitzonderlijk natuurfenomeen
Onze Natuur brengt unieke videobeelden van bioluminescentie in het Belgisch zeewater. Dit natuurfenomeen is zeer uitzonderlijk waarneembaar maar dit jaar zitten de omstandigheden juist.
Dat geeft vonken
Het water van de Belgische kust kleurt in deze periode 's nachts regelmatig felblauw. Dat is te danken aan de zeevonk die in bloei staat. Zeevonk is een uniek natuurfenomeen waarbij de zee blauw oplicht door een chemische reactie in het water. Het blauwe licht van zeevonk ontstaat door bioluminescentie, dezelfde chemische reactie die glimwormen doet oplichten.
Zeevonk (Noctiluca scintillans) is een eencellig organisme dat in zout water leeft. Hoewel het een vorm van fytoplankton (microscopisch kleine algen) is, is zeevonk toch uitzonderlijk groot in vergelijking met andere soortgelijke algen: tussen 0,5 en 1 millimeter. De eencellige organismen zijn niet met het blote oog waar te nemen. Enkel wanneer zeevonk in grote hoeveelheden samenkomt, kan je het overdag zien ronddrijven in het water. Als de algen in bloei staan, hebben ze bij daglicht een oranjerode kleur en drijven ze als een slijmerige substantie in het water. Het is pas ‘s avonds en ‘s nachts dat de magie plaatsvindt. Zeevonk dat in grote hoeveelheden aanwezig is, kan het water namelijk doen oplichten en felblauwe vonken geven. De omstandigheden moet exact goed zitten en het is daarom zeer uitzonderlijk om de zee te zien oplichten.
Als de sterren goed staan...
De kleine algen gedijen het beste in warm, ondiep en rustig zeewater. Bij onrustig en winderig weer gaat zeevonk naar dieper en rustiger water. Dan kun je het langs onze kust dus niet bewonderen. Een aantal dagen met aanhoudende zomerse temperaturen boven 25°C en weinig wind daarentegen zijn je beste kans om zeevonk te spotten. Deze periode is dus de geknipte tijd om zelf op zoek te gaan naar zeevonk. Ondiepe plassen op het strand bij laagwater zijn alvast een goed begin. Wandel er eens door of roer met een stok om beweging in het water te krijgen. Wie weet ben jij dan wel getuige van een fenomenaal lichtspektakel op het strand dat voor een keer niet de ondergaande zon is.
Meer info over de zeevonk vind je in dit artikel.
Als je de video-beelden graag gebruikt kan dat. Je kan hier de versie met muziek of zonder downloaden. Graag even een seintje waar de beelden zouden verschijnen.